Grete Refsum er årets festivalkunstner

MiSKs kirkefestdager arrangeres i perioden 19.10. til 13.11. og billedkunstner og skulptør Grete Refsum (1953) er årets festivalkunstner. Hun arbeider i spennet mellom to og tre dimensjoner med eksistensielle temaer knyttet til religion og psykologi. For å gi plass til hennes verker, åpner vi to av rommene i kirkens krypt, slik MiSK også har gjort ved tidligere festivaler. Det skaper en helt spesiell stemning å gå ned i kryptens særegne atmosfære i en stemningsfull lyssetting.

Se egen nyhetssak om åpningstidene.

Med utgangspunkt i glassmaleri og skulptur har Grete Refsum utviklet egne teknikker for å bygge opp objekter der metalltråd er konstruktivt bærende. Idémessig står hun i tradisjonen etter cisterciensermunkene fra middelalderen med deres fattigdomsideal og «søppelkunsten», arte povera, fra det 20. århundre. Hun arbeider for hånd og integrerer ofte funne materialer i sine verk, menneskeskapte eller naturgitte, så som: plast, glass, tekstil eller stein, tre, nøtter, skjell og ben.

I flere tiår har Refsum systematisk utforsket sentrale kristne begreper, symboler og praksis: korset og krusifikset, bønn og meditasjon, liturgi og tekst. Teologisk er hun forankret i vestlig kristen tradisjon, inspirert av teologisk og historisk-kritisk forskning, samt interesse for dialogarbeid, økumenisk, interreligiøs, såvel som sekulær. Hun har i en årrekke deltatt i utviklingen av kunstfaglig forskning, skrevet avhandlinger, publisert tekster, holdt presentasjoner og foredrag som forklarer sammenheng, bakgrunn og intensjoner i det kunstneriske arbeidet. Fra 2024 er hun valgt inn i landsstyret for Norske kirkeakademier.

Hennes arbeid er brukt temporært i mange kirkerom og ulike sammenhenger, både kunstnerisk som utstilling, i trosopplæring og liturgisk i enkeltgudstjenester eller i perioder i kirkeåret. Siste kirkelige utstilling var Sorgprosjekt i Sagene kirke (Oslo) i 2022, som var et kunstnerisk tilsvar på tap av ektefelle.

Refsum har rundt 20 verk i offentlige institusjoner, kirkerelaterte og stille rom. Det siste er Teksttavler innkjøpt i Gullaug kirke (Lier) i 2022. I tillegg til egen produksjon av varige verk har hun initiert og gjennomført en rekke eksperimentelle, interaktive kunstprosjekter og installasjoner i kirkelig sammenheng; noen knyttet til dans og bevegelse, andre basert på tekst skrevet på gulvet med knust glass, eller fellesarbeider i brukte tekstiler. Eksempler er Verksted på Vollen (Gran), Skje din vilje i Nøtterøy kirke, Binde sammen i Oslo domkirke (samarbeid med Amnesty International), og Ecclesia på Skøyen som inngikk i konfimantopplæringen.

Forrige
Forrige

Kirkefestdagene nærmer seg. Svein forteller om høydepunktene …

Neste
Neste

Musikk i Sandefjord Kirke 25 år