Tilbake til alle arrangementer

Åpningskonsert (MiSKs kirkefestdager)

Stefan Ibsen Zlatanos og Marcus Paus fra uroppføringen av “Requiem” i 2014. Foto: Per Holmen/MiSK

Hvor: Sandefjord kunst- og kulturkirke

Arrangør: Musikk i Sandefjord Kirke

Når: 19.10.24

Tid: kl. 18.00

Billetter: kr 300 er i salg via Hjertnes kulturhus/hjertnes.no

Ole Paus/Marcus Paus: “Requiem” og “Evighetens blikk”

Evigheten (2015) *

MiSKs kirkefestdager rammes i jubileumsåret 2024 inn av to vakre og spennende framføringer, som begge i tekster og musikk fra vår egen tid knytter an til kirkefestdagenes tema, «Ansikt til ansikt». Åpningskonserten «Requiem/Evighetens blikk» av Ole Paus med musikk av Marcus Paus – og avslutningsforestillingen «JEREMIA – et kirkespill» av Eyvind Skeie/Trond Kverno – går også begge tematisk inn i den lange eksistensielle tidsaksen vi alle er en del av.

Den folkekjære dikteren, musikeren og artisten Ole Paus gikk bort i 2023. Med bakgrunn i festivaltemaet «Livets vinter» fikk han i 2014 utfordringen å gjendikte de gamle latinske rekviem-tekstene om sorg og håp ved våre kjæres bortgang til sine egne ord og egen livsanskuelse. Dette ble fulgt opp i et nytt bestillingsverk i 2015 med festivaltemaet «Evigheten», der han skrev flere tekster som tok dette perspektivet videre fra himmelens synsvinkel - «Evighetens blikk». Hans sønn Marcus Paus, en av vår tids største komponister, skrev musikk til begge verkene. «Requiem» er skrevet for sang og klaver, «Evighetens blikk» inkluderer også guttesopran og harpe - himmelens «eget» instrument.

Ole Paus’ innledende Reuiem-ord lyder slik: 

Fri, befridd til evig tid,
All vår uro er forbi
Stjerner lyser klare.
Alt er stille der du er
Alle spørsmål stanser her
ved Det Siste Svaret.

 I alle år har det vært sentralt i MiSKs skapende arbeid å utfordre komponister til å skrive musikk inspirert av kirkefestdagenes tematiske innhold. Disse to verkene om livets utgang skrevet av far og sønn, rager høyt i nyere norsk kirkemusikk. Det gir et særlig perspektiv å framføre dem i jubileumsåret nå som Ole Paus har krysset den siste linje.
Svein Rustad, kunstnerisk leder
 

Medvirkende:

  • Tora Augestad, mezzosopran

  • Jonathan Beste, guttesopran

  • Ellen Sejersted Bødtker, harpe

  • Stefan Ibsen Zlatanos, klaver

Tora Augestad
Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

Tora Augestad, mezzosopran

Tora Augestads allsidighet inspirerer komponister, regissører, dirigenter og andre musikere. Vokalt lar hun seg vanskelig sette i bås – som utøver er hun fleksibel, uttrykksfull, presis, scenisk overbevisende og med en uvanlig personlighet. Augestad vier seg til repertoar fra det 20. og 21. århundre og behersker et stort spenn av uttrykk. Hun bestiller jevnlig nye verk, bl.a. Den feministiske kammeroperaen «Adam & Eve» av Cecilie Ore som ble spilt under Festspillene i Bergen og Ultimafestivalen i 2015. Siden 2010 har Augestad samarbeidet med den sveitsiske regissøren Christoph Marthaler i totalt 12 forestillinger som spenner fra en opera av Beat Furrer til lekne kombinasjoner av klassisk, jazz, pop og cabaret i Marthalers eget arbeid.

Augestad har en omfattende europeisk karriere og har vært solist med ensembler som Bergen Filharmoniske Orkester, Oslo-Filharmonien, Ensemble Modern, Klangforum Wien, Bamberger Symphoniker og Gürzenich-Orchester.

Hun er født i Bergen i 1979 og studerte klassisk musikk og jazz i Oslo, Stockholm, Berlin og München før hun avla eksamen i kabaretsang ved Norges Musikkhøgskole. I 2004 etablerte hun ensemblet Music for a while med fantastiske norske musikere. Tora Augestad var en av to kunstneriske ledere for Hardanger Musikkfest fra 2015 til 2020. Augestad ble nominert til Nordisk Råds Musikkpris i 2015. I 2018 ble hun kåret til Årets Utøver av Norsk Komponistforening for sin innsats for norsk samtidsmusikk.

En av vår tids fremste norske sangere, Tora Augestad, tar hånd om vokalpartiet i dagens åpningskonsert. Hun har tidligere spilt inn en sats fra Requiem på CD.

Jonathan Beste

Jonathan Beste, guttesopran, ble født i mai 2012 i Bamberg i Tyskland og har bodd i Oslo siden 1-årsalderen.

Allerede som 4-åring begynte han å synge i barnekor i Mortensrud kirke. To år senere byttet han til Sølvguttene og fikk sine første trombonetimer ved Oslo kulturskole ved Synnøve Hannisdal. 8 år gammel begynte han i Sølvguttenes sangskole, og ett år senere i solistgruppen i tillegg.

Siden 5. klasse er Jonathan elev ved talentutviklingstilbudet Musikk på Majorstuen skole, med sang som hovedinstrument og Helene Wold (Barratt Due) som sanglærer. Parallelt fortsetter han med trombone på kulturskolen og har to ganger deltatt på sommerkurs ved Bjerkely Folkehøyskole.

Med Sølvguttene har Jonathan opptrådt som solist på en rekke oppdrag og konserter i Oslo-regionen, på turnéer i inn- og utland samt på NRK: bl.a. når Sølvguttene synger julen inn og i NRK-nyhetsmagasinet Nytt på nytt. I tillegg synger og spiller Jonathan ofte i kirkemusikalske sammenhenger, i 2024/25 er han f.eks. engasjert som sopransolist i flere konserter med Händels Messias.

Ellen Bødtker. Foto: Kristin Svorte

Ellen Bødtker er en nyskapende soloharpist og komponist. Hun har konsertert på de fleste scener i Norge, og reist over store deler av verden med sine egne konsertforestillinger. Hun er en artist med et vidt repertoar fra klassiske samtidsverker tilegnet henne, egne verker og crossover musikk.

Hun er kjent for sitt sterke engasjement for samtidsmusikk og samarbeider med flere av våre fremste nordiske komponister. Hun har skrevet bestillingsverk og musikk til forestillinger for festivaler og til konsertserier i Norge.

Hun er soloharpist i Oslo Sinfonietta. Sammen med Oslo filharmoniske orkester har hun deltatt på prestisjefylte festivaler over store deler av verden. Ellen har vært solist med flere nordiske orkestre som Bergen filharmoniske orkester, Det Norske kammerorkester Det Norske Blåseensemblet med flere.

Hun har også vært solist med St Petersburg Chamber Philharmonics hvor hun uroppførte to harpekonserter skrevet av Maja Ratkje og den danske komponisten Karsten Fundal. Bødtker har en utstrakt utenlands karriere med solokonserter i Italia, Canada, USA, England, Japan, Russland og Tyskland. Ellen har opptrådt en rekke ganger på TV og radio. Hun har også laget egne TV program med Spansk og Fransk musikk for soloharpe for NRK.

Stefan Ibsen Zlatanos

Stefan Ibsen Zlatanos, klaver

Stefans allsidighet spenner fra klassisk, jazz, pop, samtidsmusikk og folkemusikk fra Hellas og Norge. Musikken har tatt ham til Hellas, Spania, Italia, Aserbajdsjan, Tyskland, Polen, Tyrkia, Nederland, Ungarn, Ukraina, Litauen, Latvia, Sverige og USA

Han arbeider jevnlig med flere av Norges fremste operasangere og andre artister. Som solist har han bl.a. spilt med Trondheim Symfoniorkester og Follo Kammerorkester. Han er repetitør for Cæciliaforeningen og Oslo Domkor, og har både akkompagnert og dirigert flere barnekor. Videre har han vært kapellmester for Rudrevyen og Nissenrevyen, og skrevet musikk til mindre prosjekter. Han har jobbet ved talentprogrammet på Norges musikkhøgskole siden 2012.

Stefan har solistmaster i klaver fra Norges musikkhøgskole under Liv Glaser og Einar Henning Smebye, med utveksling til Hanns Eisler Hochschule für Musik Berlin under Galina Hillenhagen-Iwansowa. Han tar jevnlig sangtimer og undervisning i jazzpiano.

Stefan har urfremført flere av Marcus Paus’ verk. Blant annet «Læreren som ikke ble» samt kveldens verk, «Requiem», med tekst av Ole Paus, som ble uroppført i den herskapelige Arnebergsalen på Midtåsen under kirkefestdagene i 2014 (bildet øverst).

Han instrumenterte/arrangerte Ketil Bjørnstads opera «Flagstad The opera» 2021 og var musikalsk leder, og han var kapellmester på urfremføringen av Bjørnstads nye oratorium «Jag etter vind» som ble fremført februar 2024.

Han var med som repetitør under produksjonen av Opera Trondheim sin La Boheme produksjon 2024 under dirigenten Massimo Zanetti.


* Ordene i kursiv øverst er tidligere festivaltemaer i MiSKs kirkefestdager, som danner et bakteppe for årets jubileumsfestival

Festivalkunstner Grete Refsums utstilling i kirkens krypt er åpen i 1 time etter konserten.




Lignende arrangementer:

Forrige
Forrige
9. oktober

Orgelmatiné med kunst og klokkespill

Neste
Neste
20. oktober

Åpningsgudstjeneste (MiSKs kirkefestdager)